måndag 31 december 2012

Nyårs sorbet



1 gelatinblad
375 ml torrt mousserande vin
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk färskpressad apelsinjuice
1 äggvita

Sockerlag
2 1/2 dl vatten
3 1/2 dl socker
2 dl färsk mynta
60 g glykos

Så här gör du

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
Sockerlag: 
Koka upp vatten, socker och myntabladen till sockerlagen i en kastrull. Tillsätt glykos och koka upp. Sila och låt svalna.Krama vätskan ur gelatinbladet och lägg det i en kastrull. Häll på 1/2 dl sockerlag (för 4 port), värm tills det smälter.
Blanda med resten av sockerlagen, vinet, citron- och apelsinjuicen. Sila och ställ kallt.
Vispa äggvitan lätt och blanda den i smeten. Kör blandningen 30-45 minuter i en glassmaskin. Eller ställ den i frysen och rör om då och då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar