onsdag 5 december 2012

Pannacotta med pepparkaksfil och fikon




En förtjusande god pannacotta med julsmak finner du i detta recept. Pannacottan gör du av bland annat pepparkaksfil, vispgrädde, kanel och ingefära som toppas med en fikongelé. Servera den stelnade pannacottan dekorerad med god pepparkakscrunch.

Pannacotta med pepparkaksfil
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
3 msk rårörsocker
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
2 dl filmjölk med pepparkakssmak

Fikongéle
1 gelatinblad
2 torkade fikon
1 dl drickfärdig apelsinjuice
1/2 vaniljstång
1/2 msk rårörssocker

Crunch
25 g smör eller margarin
5 pepparkakor

Så här gör du

Panncotta med pepparkaksfil
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Häll grädden i en kastrull, skrapa ur vaniljstången och lägg ner fröna, råsrörocket och kryddorna och koka upp. Ta kastrullen från plattan och lägg ner gelatinbladen och låt det smälta under omrörning. Rör ner pepparkaksfilen och häll upp i portionsglas. Ställ kallt för att stelna.

Fikongéle: 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Skär fikonen i små bitar.
Koka upp apelsinjuicen med urskrapad vaniljstång, rårörsockret och fikonbitarna. Ta kastrullen från plattan och lägg ner gelatinbladen och låt det smälta under omrörning. Låt geléet kallna men inte stelna.
Skeda geléet över pannacottan och ställ kallt för att stelna.
Sätt ugnen på 175˚C.

Crunch: 
Smält matfettet och mortla pepparkakorna i små bitar och blanda ner dem i matfettet. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in mitt i ugnen ca 6 minuter.
Strö över pepparkakssmulet vid serveringen.

2 kommentarer:

  1. Låter gott! Hur många personer är receptet för?

    SvaraRadera
  2. Receptet är för 4 personer

    SvaraRadera