lördag 8 december 2012

Pepparkakstryffel



Bjuder er idag på en smaskig liten pralin med lite julkryddor. Receptet har jag hittat här. Hoppas att ni tycker att den är god. 

Ingredienser

300 g mjölkchoklad av fin kvalitet 
25 g smör 
0.5 dl vispgrädde 
2 msk flytande honung 
0.5 msk finstött kardemumma 
0.5 vaniljstång 
1 tsk kanel 
0.5 tsk malen kardemumma 
0.5 tsk malda nejlikor 
0.5 tsk ingefära 
150 g mjölkchoklad eller ljus choklad till dopping 

Du behöver:
pepparkaksformar av den minsta sorten 

Gör så här

Finhacka chokladen. Dela smöret i mindre bitar och lägg smör och choklad i en bunke.
Häll grädde och honung i en liten tjockbottnad kastrull. Lägg i kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Skär upp vaniljstången på längden och lägg i den.
Koka upp grädden. Ta ur vaniljstången och häll grädden över chokladen och rör ihop till en slät smet. Lägg på plastfolie och låt den svalna i rumsvärme tills den stelnat.
Gör klickar med en sked eller använd en sprits och spritsa ut lagom stora klickar på en tallrik. Ställ i kylen att stelna. Ta ut chokladklickarna. Täck händerna med kakao och rulla klickarna till runda kulor. Låt dem stå i rumstemperatur i ca en timme för att torka.
Smält chokladen till doppingen i vattenbad. Låt den svalna lite. Doppa tryfflarna i den smälta chokladen, använd gärna en gaffel till hjälp. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger upp kulorna på en tallrik. Istället för att rulla tryffeln till bollar kan man hälla den i en form täckt med bakplåtspapper. Sedan kan man stansa ut tryffeln i olika formar med hjälp av små pepparkaksformar. Låt dem stå i rumstemperatur i en timme för att torka och doppa sedan i smält choklad. Låt dem stelna. Garnera gärna med pepparkakskristyr! Blanda florsocker med lite vatten och lägg i en platspåse. Klipp av ett hörn av påsen och använd som sprits. Spritsa pralinerna som pepparkakor. Förvara svalt eller i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar