8 portioner
3 dl mixade hasselnötter
3 dl florsocker
3 äggvitor
1 msk olja till formen
Fyllning:
3 gelatinblad
2 dl grädde
3 äggulor
2 dl socker
2 dl frysta, lätt tinade hallon
1 tsk rivet apelsinskal
1 dl pressad apelsinsaft
Till servering:
färska bär
Gör så här
Ugn: 225º
30 minuter + tid i frysen
Blanda 2,5 deciliter hasselnötter med florsockret.
Dela äggvitor och gulor och vispa vitorna hårt. Vänd försiktigt ned nötblandningen.
Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten av en springform, 28 centimeter, med löstagbar kant. Pensla pappret med lite olja. Bred ut hälften av nötmarängmassan i formen. Strö över nötterna. Grädda mitt i ugnen tills kakan hårdnat och fått färg, 12-15 minuter.
Ta kakan ur formen. Gör samma sak med resten av smeten du har kvar.
Fyllning
Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden hårt i en skål. Vispa äggulorna och sockret pösigt i en annan skål. Smält gelatinet enligt anvisning på förpackningen och vispa ner i äggblandningen. Blanda ner hallon, apelsinskal och -saft. Vänd försiktigt ned grädden.
Lägg en nötbotten i formen igen med smörpapper i botten. Bred över fyllningen och lägg på den andra botten. Ställ i frysen minst 2 timmar. Låt tina 10-15 minuter innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar