Ingredienser
Mandelbotten
150 g sötmandel
1.5 dl florsocker
2 tsk mald kanel
3 st äggvitor
Saffransparfait
0.5 pkt saffran (1/2 krm)
3 dl vispgrädde
3 st äggulor
1.5 dl florsocker
0.5 tsk stött kardemumma
Garnering
Lätt tinade hallon
Tips
Receptet är beräknat för 1 tårta, 10–12 bitar.
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda finstött saffran och grädde.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Smörj formen. Finhacka mandeln med socker och kanel i matberedare eller mal den i mandelkvarn och blanda med socker och kanel.
Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner mandelsockret. Bred ut smeten i formen.
Grädda på andra falsen nerifrån ca 25 minuter.
Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt kardemumman.
Vispa saffransgrädden och vänd ner i äggsmeten. Bred ut smeten jämnt på den kalla mandelbottnen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen minst 3 timmar.
Har den stått länge i frysen bör den tempereras en stund före servering. Garnera med lätt tinade hallon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar