onsdag 28 november 2012

Mumsig Saffranstårta med mandelbotten



Ingredienser

Mandelbotten
150 g sötmandel 
1.5 dl florsocker 
2 tsk mald kanel 
3 st äggvitor 

Saffransparfait
0.5 pkt saffran (1/2 krm) 
3 dl vispgrädde 
3 st äggulor 
1.5 dl florsocker 
0.5 tsk stött kardemumma 

Garnering
Lätt tinade hallon 

Tips
Receptet är beräknat för 1 tårta, 10–12 bitar.

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda finstött saffran och grädde.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Smörj formen. Finhacka mandeln med socker och kanel i matberedare eller mal den i mandelkvarn och blanda med socker och kanel.
Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner mandelsockret. Bred ut smeten i formen.
Grädda på andra falsen nerifrån ca 25 minuter.
Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt kardemumman.
Vispa saffransgrädden och vänd ner i äggsmeten. Bred ut smeten jämnt på den kalla mandelbottnen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen minst 3 timmar.
Har den stått länge i frysen bör den tempereras en stund före servering. Garnera med lätt tinade hallon.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar