fredag 30 november 2012

Saffransparfait med kavringscrunch




Ingredienser

2 tsk flytande honung 
0.5 g saffran (1 paket) 
2 st stora ägg, gulor och vitor separerade 
1 dl strösocker 
2.5 dl vispgrädde 
1 krm Salt 

Kavringscrunch
3 msk smör 
2 st kavringsskivor 

Hallonsås
225 g osockrade frysta hallon 
4 tsk rårörsocker 

Gör så här:

Saffransparfait
Värm honungen till ca 70 grader och tillsätt saffranet, låt kallna. Vispa äggulorna och socker hårt i en stor skål tills det blir ljust. Vispa grädden till mjuka toppar och vispa sedan äggvitorna tillsammans med salt tills skålen går att vända utan att äggvitan rinner ut. Vänd ner saffranshonungen i de vispade äggulorna. Vänd försiktigt ned den vispade grädden och de vispade äggvitorna i de vispade äggulorna. Häll över smeten i en skål för frysning täck med plastfolie, alternativt kan smeten frysas in i portionsformar. Frys tills parfaiten är redo att servera (ca 3-4 timmar).

Kavringscrunch
Smält smöret. Hacka/riv kavringen till lagom små bitar (ca 2-10 mm stora) Blanda den rivna kavringen med det smälta smöret. Bred ut den rivna kavringen på rymlig plåt och grädda i ugnen på 150 grader i 15 minuter eller tills de blivit riktigt krispiga utan att bli brända.

Hallonsås
Värm hallonen tillsammans med socker.
Passera genom sil, låt kallna.

Servering
Ta fram parfaiten 5-15 minuter före servering beroende på önskad konsistens.
Häll upp såsen runt omkring parfaiten.
Strö kavringscrunch över parfaiten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar