tisdag 18 december 2012

Julig parfait




Parfaiten
1 1/2 dl crème fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
2 äggvitor
1 dl florsocker
1 msk rom
16 pepparkakor

Clementinsås
6 clementiner
1 vaniljstång
1/2 dl strösocker
1 msk outspädd konc apelsinjuice

1 granatäpple
citronmeliss

Gör så här:

Parfaiten: 
Vispa crème fraichen och grädden var för sig. Vispa äggvitorna och florsockret till ett hårt skum. Vänd ner äggvitemarängen i crème fraichen. Rör i rommen, grovkrossade pepparkakor och till sist den vispade grädden. Häll upp i 10 små portionsformar (för 10 port, buffé) eller 1 form (1-2 liter, för 4 port) och frys i minst 3 timmar.

Clementinsås: 
Dela och pressa juicen ur clementinerna. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp alltsammans med sockret och apelsinjuicen.
Låt såsen koka ihop till en simmig konsistens. Ställ att kallna, ca 2 timmar. Ta upp vaniljstången.

Dela granatäpplet och gröp ut kärnorna. Ta ut parfaiten ur frysen. Doppa formen/-arna hastigt i hett vatten och vicka ut parfaiten. Skär ev i bitar.
Lägg upp parfaiten på tallrik. Låt stå i 10 minuter så att den inte är för hård. Häll på sås och strö över granatäppelkärnorna. Garnera med citronmeliss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar