lördag 1 december 2012

Mumsig Kanelbrûlée




Antal portioner: 6

Ingredienser

3.5 dl vispgrädde 
1.5 dl mjölk (3%) 
2 st kanelstänger 
1 strimma apelsinskal 
6 st äggulor 
4 msk strösocker 

Till garnering
4 msk råsocker 

Gör så här

Häll grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i kanelstänger och apelsinskal.
Koka upp och låt sjuda i ett par minuter på svag värme. Dra kastrullen åt sidan och låt vila i ca 15 minuter så att gräddmjölken drar till sig smakerna. Koka upp gräddmjölken på nytt. Vispa upp äggulor och socker lätt i en bunke. Sila den heta gräddmjölken över gulorna lite i taget under vispning.Värm ugnen till 120 grader. Ställ ugnssäkra portionsformar i en långpanna. Häll lite varmt vatten i botten av långpannan. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter, tills de precis har stannat. Låt svalna.
Mixa råsockret i en matberedare. Fördela i ett jämnt lager över brûléerna. Bränn sockret med en liten gasolbrännare tills det karamelliserats och fått en gyllenbrun färg. Alternativt kan man bränna sockret högt upp i ugnen i 2–3 minuter, ugnen ska då vara på enbart grillvärme.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar