lördag 15 december 2012

Saker som är irriterande....Tänkte faktiskt göra en liten diss idag. Jag tänkte faktiskt dissa det här med Kalles jul som jag nämnde om igår.

Disney har tydligen varit och klipp i årets program som sänds på julafton. Det har klipp bort två stycken olika klipp. Man har dels klippt bort en svart docka som kommer ned till jultomten i hans verkstad och får ett OK i baken, dels en äldre skäggig man som anses visa en stereotyp bild av judar. 

Det har som sagt skapat en hel del diskussioner. Såg att någon startat en grupp på Facebook om detta. 


Det är ju många som har detta som ett favorit tradition på julafton, att klockan 15 slå på tv och titta på Kalle och alla hans vänner. Men om man tänker så är det inte så farligt att de klippt bort dessa två, även om den lilla mörka flickan blivit en klassiker. Tycker faktiskt att det skulle vara värre om det klippt bort något annat inslag som tex tjuren Ferdinand. Men jag kan förstå en del människor frustration lite. Finns många som ser framemot att titta på Kalle kl 15 och sen kanske ens favorit klipp finns med. Men vi får hoppas att det har lagt till några riktigt bra program med istället.


Vad tycker du om detta ?

Tycker du att det är fel att Disney klipp bort dessa klipp ?
1 kommentar:

 1. Det dummaste är att det finns flera liknande klipp på så kallade stereotyper som är kvar, t ex den svarta dockleksaken som blir dragen av en sparkande åsna och två kinesdockor etc etc. Om just dessa tre dockleksaker har klippts bort så borde väl Disney även klippa bort resten också om de ska vara konsekventa. Snacka om hyckleri.

  I så fall borde väl även hela avsnittet med tjuren Ferdinand klippas bort också då den är fullproppad med brunhyade stornästa spanjorer.
  Om Disney ska ta bort alla stereotyper ur sina gamla filmer blir det inte mycket kvar. Tycker det är så bisarrt att de klipper bort vissa klipp med en sådan motivering men samtidigt lämnar en massa kvar som är lika illa.

  Och ska Disney vara riktig konsekventa så borde de även byta namn då Walt Disney själv var antisemit, trackasserade judiska medarbetare och angav folk för att vara kommunister bara om de engagerade sig fackligt.

  Går man en gång in å klipper å censurerar för det ena å andra så kan man ju i slutändan inte visa nånting alls.

  SvaraRadera