onsdag 16 januari 2013

Chokladkaka med Baileys



Ingredienser

350 g mörk choklad (ca 70 % kakaohalt)
150 g smör
2 msk Baileys
6 ägg
1 dl socker
smör till formen
kakao (pulver) till formen

Till servering

3 dl vispgrädde
finrivet skal av 1 apelsin

Så här gör du

Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och pudra en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter (för 8 bitar), med kakao.
Bryt chokladen i bitar. Smält smör och choklad i vattenbad. Låt långsamt smälta, rör då och då. Ta från värmen, låt svalna något och rör sedan ner Baileys.
Vispa ägg och socker i en bunke med elvisp, ca 8 minuter. Rör ner 1/4 av äggvispet i chokladblandningen. Vänd försiktigt ner resten av äggvispet och blanda försiktigt till en jämn smet. Häll den i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Kontrollera med provsticka, den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Låt svalna.
Vispa grädden och blanda med finrivet apelsinskal. Servera kakan med grädden och gärna kanderade apelsinskivor (se tips nedan).

Kanderade apelsiner:
Sätt ugnen på 225°C.
Tvätta och skär 2 apelsiner i tunna skivor (för 8 bitar tårta). Koka dem 1 minut i vatten.
Häll av och torka dem med hushållspapper. Lägg ut apelsinskivorna på en ugnsplåt (ett bakplåtspapper sparar disk). Pudra rikligt med florsocker. Ställ in mitt i ugnen 15 minuter.
Ta ut och vänd skivorna. Pudra skivorna rikligt med florsocker igen. Tilllaga ytterligare 15 minuter mitt i ugnen. Passa så att de inte bränns.

1 kommentar: