tisdag 29 januari 2013

Getostpaj med jordgubbar i balsamico




Ingredienser

1 rulle kyld, färdig pajdeg (à 230 g)
200 g getost
2 dl lättcrème fraiche
1 dl mjölk
3 ägg
olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Sallad
1 l jordgubbar (1 l motsvarar ca 500 g)
1/2 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
1/2 tsk dijonsenap
1/2 msk flytande honung
1/2 krm salt
1/2 krm peppar
1 romansallad (à ca 200 g)
1 dl plockade myntablad
ev salta cashewnötter

Så här gör du
Sätt ugnen på 200°C.
Rulla ut pajdegen och lägg i en ugnssäker form (ca 28 cm i diameter, för 4 port) enligt anvisning på förpackningen. Nagga degen med en gaffel.
Skär getosten i skivor och bryt ev i mindre bitar. Fördela i pajskalet.
Rör ihop crème fraiche, mjölk, ägg, salt och peppar. Häll i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Gör salladen under tiden.
Sallad: Ansa och skär jordgubbarna i bitar. Rör ihop olja, vinäger, senap och honung. Krydda med salt och peppar. Bryt salladen i bitar. Blanda med mynta. Lägg upp på ett fat. Strö över jordgubbar och ev cashewnötter.
Ringla över dressingen. Servera med pajen.

Tips
Föredrar du egen pajdeg? Mixa då 3 dl vetemjöl, 125 g smör och 2–3 msk kallt vatten i matberedare eller nyp ihop för hand. Låt vila ca 30 minuter i kylskåp innan du trycker ut degen i en pajform och naggar bottnen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar