torsdag 3 januari 2013

Hallon- och apelsinsemifreddo



8 portioner

3 dl mixade hasselnötter
3 dl florsocker
3 äggvitor
1 msk olja till formen

Fyllning:
3 gelatinblad
2 dl grädde
3 äggulor
2 dl socker
2 dl frysta, lätt tinade hallon
1 tsk rivet apelsinskal
1 dl pressad apelsinsaft

Till servering:
 färska bär

Gör så här

Ugn: 225º
30 minuter + tid i frysen

Blanda 2,5 deciliter hasselnötter med florsockret. 
Dela äggvitor och gulor och vispa vitorna hårt. Vänd försiktigt ned nötblandningen.

Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten av en springform, 28 centimeter, med löstagbar kant. Pensla pappret med lite olja. Bred ut  hälften av nötmarängmassan i formen. Strö över nötterna. Grädda mitt i ugnen tills kakan hårdnat och fått färg, 12-15 minuter.

Ta kakan ur formen. Gör samma sak med resten av smeten du har kvar. 

Fyllning

Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden hårt i en skål. Vispa äggulorna och sockret pösigt i en annan skål. Smält gelatinet enligt anvisning på förpackningen och vispa ner i äggblandningen. Blanda ner hallon, apelsinskal och -saft. Vänd försiktigt ned grädden.

Lägg en nötbotten i formen igen med smörpapper i botten. Bred över fyllningen och lägg på den andra botten. Ställ i frysen minst 2 timmar. Låt tina 10-15 minuter innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar