söndag 20 januari 2013

Lasagne med stekt aubergine och fetaost




Ingredienser
8 portioner
300 g färska lasagneplattor
300 g aubergine, skivade på längden
0,5 dl olivolja till stekning

Tomatsås:
0,5 dl olivolja
2 hackade gula lökar
2 hackade vitlöksklyftor
5 tomater, i stora bitar
800 g krossade tomater
0,5 dl tomatpuré
1 msk honung
1,5 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Fetaoströra:
400 g fetaost
3 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 dl färsk basilika, hackad
1 krm nymalen svartpeppar

Gör så här

Tomatsås
Hetta upp oljan i en gryta. Fräs lök, vitlök och tomater någon minut under omrörning. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt såsen puttra på medelstark värme minst 20 minuter. Rör om då och då. De färska tomaterna ska koka sönder och försvinna ner i såsen.

Medan tomatsåsen kokar, hetta upp olja i en stekpanna och stek aubergineskivorna några i taget. För att auberginen ska få färg behöver pannan vara riktigt het och ha en hel del olja i sig. Lägg skivorna åt sidan.

Fetaoströra
Mosa sönder fetaosten i en bunke, med hjälp av en gaffel, med crème fraiche, vatten och basilika. Peppra eventuellt.

Smörj en stor ugnssäker form med lite olja. Lägg ett lager med aubergineskivor i formen, fortsätt med 1/3 tomatsås, sedan lasagneplattor och sist ett lager fetaoströra.
Gör likadant igen, men fördela den sista tredjedelen tomatsås överst tillsammans med fetaoströran. Grädda i ugnen tills lasagneplattorna är mjuka och lasagnen fått färg, cirka 20 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar