torsdag 29 november 2012

Saffranssemlor med lingongrädde




Ingredienser

Till 12 semlor

75 g smör 
2 dl mjölk 
25 g jäst 
0.5 g saffran (1 kuvert) 
1 dl strösocker 
1 dl  Kesella lätt 
1 ägg 
0.5 tsk salt 
8 dl vetemjöl eller vetemjöl special 
ägg till pensling 

Fyllning:
200 g mandelmassa 
0.75 dl mjölk 

Lingongrädde:
3.5 dl vispgrädde 
1.5 dl lingonsylt 
florsocker till pudring 

Gör så här

Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma den lite. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel och rör ner i degspadet. Tillsätt även kesella, ägg, resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen ordentligt, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i cirka 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen på 200 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar 10–12 minuter. Låt svalna.
Skär ett litet lock av varje bulle och riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt lite mjölk för att få en tjock smet. Fördela smeten i de urgröpta bullarna. Vispa grädden, blanda ner lingonsylten och spritsa eller lägg en klick lingongrädde på varje bulle. Stansa ut stjärnformar ur locken med ett pepparkaksmått, lägg stjärnorna på grädden och pudra med florsocker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar