måndag 10 december 2012

Lussemuffins



Lucia är snart här! Varför inte göra en ny variant på den klassiska lussekatten och gör en fylld bulle med mandelmassa i. Jag har lånat receptet härifrån.


Ingredienser
24 st
50 g jäst
100 g  smör
5 dl  mjölk
250 g  Kesella kvarg
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
4 msk rumsvarmt  smör
100 g riven mandelmassa
1 ägg
4 msk flagad mandel

Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme,ca 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen till den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Arbeta degen på mjölat bakbord. Forma den till 24 släta bullar. Lägg dem i smorda muffinsformar. Blanda smöret med mandelmassan. Gör ett djupt hål i varje bulle och lägg i fyllningen. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 250°. Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt kallna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar