Ingredienser
Äppelkompott
3 syrliga äpplen
(t ex Aroma. 3 äpplen motsvarar ca 300 g)
(t ex Aroma. 3 äpplen motsvarar ca 300 g)
1/2 vaniljstång
1 kanelstång
2 dl vatten
1 dl socker
Semifreddo
2 ägg
1 dl socker
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk stött kardemumma
6 digestivekex
Så här gör du
texten är avsedd för 6 portioner.
texten är avsedd för 6 portioner.
Äppelkompott:
Börja med äppelkompotten. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg äppeltärningar, vaniljfrön, vaniljstång, kanelstång, vatten och socker i en kastrull. Koka ihop utan lock till en fast kompott, 20–30 minuter. Låt svalna
helt i kallt vattenbad. Ställ en form, ca 2 liter, i frysen (så fryser semifreddon snabbare).
Semifreddo:
Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna vitt och fluffigt. Tillsätt 1/2 dl socker och vispa till en fast smet.Vispa ihop äggulor och 1/2 dl socker.
Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna vitt och fluffigt. Tillsätt 1/2 dl socker och vispa till en fast smet.Vispa ihop äggulor och 1/2 dl socker.
Vispa grädden med kardemumman.Blanda äggulevispet med 3 dl avsvalnad äppelkompott och grädden. Vänd ner den vispade ägg vitan i smeten.
Krossa kexen och varva smet och kex i den kalla formen. Ställ i frysen minst 2 timmar.
Ta fram ca 10 minuter före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar