fredag 18 januari 2013

Lingonkaka med vaniljsmak




Ingredienser

Kaka
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 4 dl lingon (à 55 g, behöver inte tinas om de är frysta)
1 dl vatten

Fyllning
100 g smör eller margarin
1 dl mjölk
3 1/2 msk vaniljsocker

Garnering
florsocker

Så här gör du

Kaka: 
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en bakform med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter, för 8 bitar) med matfett och strö den med kokos eller ströbröd. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och lingon, vänd ner det i äggsmeten. Koka upp vattnet och rör ner det. Häll smeten i formen.
Grädda kakan genast i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.Lossa kanten på formen och låt kakan svalna på galler. Dela kakan i 2 bottnar.

Fyllning: 
Smält matfettet. Tillsätt mjölken och vaniljsockret och koka det ca 2 minuter under omrörning. Skeda vaniljmjölken över bottnarna.
Lägg ihop kakan och sikta över florsocker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar