tisdag 15 januari 2013

Vaniljwhoopie




Ingredienser ca 30 ST
100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl mjölk

Fyllning
200 g färskost av philadelphia
50 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 apelsin

Glasyr
2 dl florsocker
ca 1 1/2 msk vatten
Dekoration
strössel av valfri sort

Så här gör du

Sätt ugnen på 175°C.
Vispa smör och socker fluffigt med elvisp i en bunke. Tillsätt ägget och blanda väl.
Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke. Vänd försiktigt ner det i äggblandningen.
Blanda i mjölken. Rulla valnötsstora bollar med fuktiga händer. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Platta till dem så att de blir ca 3 1/2 cm i diameter. Ca 15 stycken per plåt är lagom. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler.

Fyllning: 
Vispa med elvisp ihop färskost, smör, florsocker och vaniljsocker så att det blir fluffigt. Blanda i apelsinskalet. Spritsa eller klicka fyllningen på hälften av kakorna. Se till att hela bottnen blir täckt med fyllning. Lägg ihop med resten av kakorna. Strö strössel runt kanterna så det fastnar i fyllningen.

Glasyr: 
Rör ihop florsocker och vatten. Ringla över och toppa med strössel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar